Fansen på festningen

For tredje gang på tre år skulle Jean Michel Jarre besøke Oslo lørdag 28. august 2010. Ikke nok med det, han skulle også spille utendørs for sitt hittil største norske publikum, på selveste Akershus Festning. Men før portene åpnet på Festningsplassen arrangerte den norske fanklubben (JMJ FKN) en samling i litt mindre skala.

Fortsatt inne på festningsområdet ble det på bare tre dager planlagt et fan-treff i timene før portene åpnet til festivalen Festningen 2010. Såkalte «fan meetings» er en tradisjon før Jarres konserter, spesielt de litt større, gjerne arrangert av den lokale fanklubben eller en annen ivrig person. Det finnes Jarre-fanklubber i mange land, men den norske er den eldste (grunnlagt 1993) og har arrangert turer og møter i 15 år. Til Eiffeltårnet dro fanklubben med seg 45 fans, til Cairo 25 og til Danmark 22. I fjor ble et «Jarre i Spektrum»-vorspiel arrangert på restauranten Egon i Oslo sentrum. Før Jarres festningsshow samlet vi oss på Karpedammen Kafé inne på festningsområdet. Innehaver Brahim holdt åpent i nesten tre timer lørdag ettermiddag, kun for fansen.

Et fan-møte er en sosial begivenhet som i Jarre-sammenheng medfører at fans som ellers ikke kan treffes får en sjanse til å mingle med hverandre. Tradisjonelt har ikke Jarre hatt konserter ofte og man måtte derfor benytte anledningen til å møtes i organiserte former. Dessuten er Jarres konserter ikke bare musikk og show, de er sosiale begivenheter i seg selv og det er derfor bare naturlig at fansen samles for å prate, spise og utveksle. Til årets sammenkomst var det påmeldt 45 personer, mens det på det meste satt 70-80 personer i de rommelige lokalene. Tilsammen anslår jeg at ca 100 personer var innom i løpet av de drøye to timene samlingen varte. Blant dem var det fans fra Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederland og Polen samt fra alle Norges hjørner. 

Alle bilder: Tommy Christiansen

På programmet stod bl.a. en minikonsert med Norges svar på Jarre, Glenn Henriksen fra Porsgrunn. Det er ingen overdrivelse å si at han går i Jarres fotspor; melodiøs elektronisk musikk og utendørskonserter med laser og fyrverkeri taler sitt tydelige språk. Glenn fremførte først tre låter til stor fornøyelse for de fremmøtte (beviset lå i kraftige klappsalver) men måtte «desverre» bryte av da Francis Rimbert kom innom, sammen med sin venninne Heidi og en svensk fan. Rimbert er Jarres hovedmusiker de  siste 25 årene og dessuten en trivelig kar som elsker å møte fans, enten de er sine egne eller Jarres. Alle som ville fikk personlige bilder sammen med Rimbert, deretter svarte han på spørsmål fra salen. Han poengterte blant annet det spesielle med at festivalen var Jarres første festivalkonsert, og Jarre var både en god venn og en god sjef. Etter mer mingel samlet alle seg for et gruppefoto, før Rimbert måtte forlate oss og forberede seg til kveldens konsert. Glenn Henriksen fortsatte så minikonserten sin, som bl.a. inkluderte keytar-solo og Theremin-nummer. Etter konserten kunne fansen prøve seg på Thereminen, eller jamme med Glenn på synthene. Man kunne også kjøpe Glenns to album og få dem signert.

Takk til alle som møtte opp til Jarre-vorspielet! Jeg kan ikke love at det blir noe neste år – det avhenger helt av en viss franskmann! 🙂

3 kommentarer om “Fansen på festningen

Legg til din

  1. Synd jeg ikke stakk innom, var ikke klar over at dette foregikk der. Passerte forbi bygningen og hørte musikken, men regnet med at det kanskje var lydfolk som tok noen siste tester før showet senere på kvelden.

    Takker forøvrig for kjempegod link til musikken til Glenn. Rart jeg ikke har hørt om disse albumene tidligere – spesielt med tanke på hvor mye slik musikk jeg har kjennskap til.

      1. Takk for informasjonen – skal sørge for å promotere ham litt gjennom div. sosiale medier. Han fortjener oppmerksomheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: