Om Jarre

Komponisten, musikeren, produsenten, artisten, og kunstneren Jean Michel Jarre (født i Lyon 1948) er en pionér, en legende, og et ikon.

Med sin grenseløse musikk kommuniserer Jean-Michel Jarre på tvers av aldre, landegrenser, språk og kulturer. Jean-Michel Jarre lager elektronisk musikk i skjæringspunktet mellom underholdning og kunst, og har siden slutten av 70-tallet bragt elektronisk musikk ut til de store masser på en måte som ingen andre har gjort. Blant annet ved å revolusjonere konsertformatet; enorme utendørskonserter i storbyer verden over har gitt Jarre renommé som konserttrollmann, når han forvandler landskap, bygninger og gater til arena for konserter som blander lyd, lys, rom, arkitektur, teater og dans. Blant annet har skyskrapere i Houston, Eiffeltårnet i Paris, pyramidene i Egypt og et fjell i Sveits vært åsted for Jarres spesielle show. Også innendørs i mindre formater forsøker Jarre å flytte grensene, enten det handler om å gi inntrykk av uendelig tomrom bak scenen eller dybdevirkning uten 3D-briller.

Jean-Michel Jarre er ingen vanlig artist. I tillegg til å være komponist og musiker, er han en komplett kunstner, aktivist og visjonær. Han er en musikalsk forfatter, lydpoet og lysmaler. Jean-Michel Jarre designer sine egne show, koreograferer alle elementer og regisserer de medvirkende, enten det er pyroteknikere, industriarbeidere eller grafikere. De konkrete arbeidsoppgavene blir fordelt til medarbeidere, men det som gjør Jarre til en uvanlig artist er at han skaper et konsept og deretter er involvert i hele prosessen, for så å sette det inn i en større sammenheng og til slutt gjennomføre det i episk skala. Det er heller ikke slik at Jean-Michel Jarre kun sitter isolert i studio og skaper atmosfæriske klanger. Han samarbeider med billedkunstnere, etnologer, musikere fra helt andre sjangre, politikere, forskere, institusjoner, private firma, teknologer og mange andre. De fleste disipliner finnes i Jarres kjølvann. Gammelt og nytt blandes, øst og vest, digitalt og analogt, akustisk og elektronisk, det dynamiske og det statiske, ute og inne. Et album kan spenne fra det eksperimentelt minimalistiske, til det symfonisk grandiose. En konsert kan by på både tusen år gammel teknologi og futuristiske spesialkonstruerte løsninger. Fyrverkeri og laserharpe. Det menneskelige stemme og plugins på pædden. Jean-Michel Jarre er hverken en trollmann eller en særing, men han tenker og jobber uten grenser og uten regler, noe som resulterer i konstant innovasjon. I kunstneren Jarre finner du en katalysator for idéer, kreativitet, prosesser – oftest hans egne.

Som en komplett kunstner er Jean-Michel Jarres arbeid et uttrykk for en visjon og en tankegang som mottagere ofte må grave i for å tolke. For Jarre er det poetiske og emosjonelle viktig, men i hans arbeid er form aldri viktigere enn innhold. I Jarres hode er det påkrevet å finne det rette prosjektet framfor å produsere mer av det som fungerte i fjor. Det er derfor han trykket Music for Supermarkets i ett eneste eksemplar. Det er derfor han satte opp en gratiskonsert midt i Marokkos ørken. Det er derfor han designet en over 3 meter høy MP3-spiller med innebygget høytaler, dyrt som et hus!

Jean Michel Jarre har gjort det meste, fra unpluggedkonsert som aprilspøk til verdens største utendørskonserter. Fra ham kan du bare vente det uventede…

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: